top of page

Wat is Clubranking (NBB-CR)?

 

Op dit moment is de meest gebruikte clubcompetitie gebaseerd op meerdere competitierondes bestaande uit 6 zittingen. Na deze 6 zittingen vindt er promotie en degradatie plaats. Met NBB-CR gebeurt dat iedere week. Iedere zitting staat op zichzelf. Op basis van de uitslag van deze zitting worden rankingpunten toegekend. De ranking wordt voor elke speler bepaald over zijn of haar 5, 6 of 7 (naar wens van de club) meest recente resultaten. Dat zijn de laatste zittingen die een speler aanwezig was.
Voor elke zitting krijgt een speler een bepaalde hoeveelheid rankingpunten, hoe meer hoe beter. Er zijn schalen voor de verschillende lijnen, die elkaar enigszins overlappen. Als iemand een zitting niet speelt, dan verandert zijn/haar ranking niet, die blijft gewoon staan. De clubavond heeft dus geen “opkomstplicht” meer maar de “afmeldingsplicht” blijft gehandhaafd. Elke week is er een nieuwe ranking voor elke speler en paar. Op basis van deze ranking wordt de indeling voor de volgende zitting gemaakt waardoor er iedere keer promotie en degradatie plaatsvindt. Uiteindelijk speel je tegen spelers die het de afgelopen tijd ongeveer even goed hebben gedaan.
De ranking gaat over verschillende disciplines heen zoals paren, butler en viertallen.

Indien je feestelijke drives hebt kun je ervoor kiezen om de ranking in te laten delen zoals de gebruikelijke clubavond zodat het bridgeplezier het hoogste blijft voor iedereen, je hoeft deze resultaten dan niet te verwerken in de ranking, dat is altijd optioneel.

De voordelen op een rij:

  1. Geen aanwezigheidsplicht; iedereen speelt zo vaak als hij wil en wanneer het uitkomt; de afmeldingsplicht blijft wel gehandhaafd.

  2. Er is geen enkel voordeel door niet te komen bridgen. Er is geen noodzaak meer voor vervangende (straf-)scores of “buiten mededinging” regelingen.

  3. Invallers kunnen soms meedoen en komen met hun eigen ranking automatisch op de goede plek terecht.

  4. De lijnen veranderen sneller (wekelijks); men komt meer verschillende mensen binnen de club tegen.

  5. Nieuwgevormde paren of combiparen binnen de club worden automatisch op de juiste plek ingedeeld

  6. Het clubkampioenschap is nu eenvoudig te bepalen. De speler of het paar met de beste “gerankte” prestaties gedurende het seizoen wint.

Deze tekst is grotendeels overgenomen van de website van de NBB.

bottom of page