top of page

Zomerbericht nr. 5 van 8 juli

Een mooie overwinning afgelopen donderdag voor Yvonne en Martin: vijf volle procenten los van de rest van het veld. Wat daaraan langzamerhand begint op te vallen is dat het – na de min of meer traditionele topdrie  - dringen wordt op de ranglijst: steeds meer verrassende paren weten zich bij de beste tien te plaatsen. En dat kan bijzonder aardige consequenties hebben wanneer we over kunnen stappen op andere competitievormen bijvoorbeeld in lijnen. Maar zover is het nog niet.

  • Voor het eerst hadden we donderdag een stilzit. We hadden het oneven aantal kunnen aanvullen, maar door technische problemen viel er een paar uit. Wie het trof zag een groen laken zonder kaarten. Maar wat men niet wist, is dat het stilzitpaar in de lobby wordt geplaatst en van daaruit met alle andere tafels kan meekijken, dit om het wachten wat te verzachten. Dit gebeurt alleen niet in de eerste ronde, wanneer nog een paar kan worden toegevoegd.

  • Ook dus donderdag weer technische problemen. Aan slechte wifi-verbindingen en haperende apparatuur kan de WL niets doen. Wel willen we nogmaals graag wijzen op de noodzaak je tijdig in te schrijven, en wel door beide leden van het paar. Een probleem op dit gebied kan na de eerste ronde niet meer worden verholpen.

  • Het alerteren wordt een  continuing story. Huiver mee met de volgende aflevering: West opent 1 harten, Noord volgt met 3 klaver netjes gealerteerd met “Ghestem”. Deze alert wordt gezien door West, Noord en Oost, maar niet door Zuid, want die mag niet opmerkzaam gemaakt worden op een conventioneel bod. Oost biedt 4 harten en Zuid 5 ruiten, in diens hand de beste van de twee kleuren die partner heeft aangegeven (schoppen en ruiten). West vraagt nu aan de linker tegenstander, Noord, om nadere uitleg van het 3 klaverbod; deze vraag is niet zichtbaar voor Oost en Zuid, omdat West in de chatbox de juiste bestemming van de vraag heeft aangevinkt. Noord geeft antwoord, maar helaas wordt hierbij  geen bestemming aangevinkt; daardoor komt het antwoord bij de hele tafel aan, en dus ook bij Zuid, die nu weet dat er wat gaande is. West roept daarop de WL, die het 5 ruiten bod verbiedt wegens ongeoorloofde informatie. Noord-Zuid lopen daardoor een top mis. Let dus bij iedere conversatie op de bestemming van het gesprek. Op de berichtenregel is het grootste deel van de ruimte gereserveerd voor tekst achter “Bericht:”; helemaal rechts staat “Aan” met daarachter een omgekeerd dakje ˅. Klik daarop en er verschijnt een menuutje met: tafel , toesch, linker tegenstander, rechter tegenstander, tegenst + toesch, lobby en WL. Wanneer je niets aanvinkt, staat “tafel” aan, en dan kan een mededeling onbedoeld bij haar of hem aankomen. Overigens lijken de wedstrijdleiders op Step steeds meer te hameren op het alerteren: alle conventionele biedingen op iedere hoogte, dus ook azenvragen. Recent was er zelfs discussie over zwakke twee in harten of schoppen; een wedstrijdleider meende (ten onrechte?) dat dit gealerteerd zou moeten worden.

 

Repeated for convenience:

Alle berichten aan bestuur of WL kunnen naar bridgekring1935@gmail.com. Gebruik voor last minute contact - op de speelavond zelf - bij voorkeur een 06 nummer van de WL:

 06-53933212 (Jan)  06-12697179 (Joop) of 06-22248868 (Tijn)

Veel bridgeplezier donderdag

Jan, Joop, Tijn                                                                                                                           08072020

 

bottom of page