top of page

Zomerbericht nr. 7 van 22 juli

Het waren best lastige spellen vorige week, zodat het niet verwonderlijk is dat de ereplaatsen werden ingenomen door leden van onze gevestigde orde. Niettemin een prestatie om best trots op te zijn: Hans en Theo, voor de tigste maar zeker niet de laatste keer, van harte.

We hadden een brief met vragen gestuurd naar Stepbridge. Deze was op het bureau beland van Marc van Beijsterveldt, toevallig de stagebegeleider van Tijn tijdens diens WL-opleiding. Marc is als toparbiter inmiddels doorgedrongen tot de top van Europa - en bij wie hadden we beter te rade kunnen gaan? Hij heeft niet alleen onze brief beantwoord, maar ook ons dinsdagavond over zijn schouder mee laten kijken, terwijl hij een wedstrijd in het Brabantse aan het leiden was.

We zijn bepaald wijzer geworden; we hebben een paar tips gekregen over het vervangen van, en het plaatsen van (loslopende) spelers met name vlak voor en aan het begin van de wedstrijd. Deze zullen ons zeker helpen de gebruikelijke hectiek en de sporadische paniek bij de start van de eerste ronde te verminderen. Ook over het omgaan met de gelimiteerde tijdsduur van iedere ronde – ook als gevolg van incidenten of technische storingen – wist hij een aantal zinnige zaken te berde te brengen, in het bijzonder hoe de scores aangepast kunnen worden, zodat alle betrokkenen het eindresultaat als redelijk beschouwen.

We vertalen een paar conclusies van deze leerzame avond naar de praktijk van de speelavond:

  1. Wanneer tijdnood dreigt, of wanneer het zeker lijkt dat het derde spel van de ronde niet op tijd voltooid kan worden, waarschuw de WL. Daar is een knop voor of je kunt de chatbalk gebruiken. Wacht daar niet mee tot er nog maar een paar seconden over zijn, want de WL bevindt zich meestal aan een andere tafel.

  2. Wanneer je het niet eens bent met een kunstmatige of arbitrale score, meld dit voor het einde van de laatste ronde aan de WL; deze kan dan nog iets veranderen. Is de uitslag eenmaal bekend, dan ben je te laat.

 

We voegen er graag nog aan toe dat een beslissing van de WL niet aan discussie onderhevig kan zijn. Het staat je natuurlijk vrij om het oneens te zijn met de WL, maar je gram kun je uitsluitend kwijt bij de beroepsinstantie en dat is het bestuur. Niet dat we daar nu echt last van hebben, maar een aantal keren is geprobeerd een tegendraads balletje op te werpen, en dat hebben wij heel vrolijk weg laten stuiteren.

Ook is met Marc van gedachten gewisseld over het alerteren. Het blijkt dat de lijn die wij tot dusver hebben gevolgd (grofweg de Stepbridgelijn) de juiste is:  alerteer een afspraak of, ter voorkoming van misverstand. Als voorbeeld de opening van 1 klaver. Je bent alerteerplichtig wanneer dit kan geschieden op een singleton of doubleton klaver (afspraak); bied je 1 klaver op tenminste een driekaart, dan hoeft alerteren niet, maar omdat hele volksstammen de doubleton op de kaart heeft staan, is een alert toch aanbevolen (voorkomen misverstand).

Repeated for convenience:

Alle berichten aan bestuur of WL kunnen naar bridgekring1935@gmail.com. Gebruik voor last minute contact - op de speelavond zelf - bij voorkeur een 06 nummer van de WL:

 06-53933212 (Jan)  06-12697179 (Joop) of 06-22248868 (Tijn)

Veel bridgeplezier donderdag

Jan, Joop, Tijn

bottom of page