top of page

Bericht wedstrijdleiding Bridgekring 1935 no 11                                         19 november 2020

 

Met 26 paren bleven we iets achter bij het record van vorige week, maar reden tot mopperen is er uiteraard niet. In de top komen we weer veel vertrouwde gezichten tegen, al zijn Anje en Berry daar niet elke week te vinden: hun tweede plaats zal hen vast met enige trots hebben vervuld. Huib bleek andermaal een gouden kracht te zijn als het op invallen aankomt: nu sprong hij halverwege de avond bij, en voorkwam daarmee een stilzit van een ronde of vijf. Chapeau.

 

Wat steeds beter gaat is het soepel bereiken van het einde van een ronde: vrijwel alle rondes waren binnen de gestelde 21 minuten afgerond. Slechts eenmaal moest de WL tijd bijtrekken, en dat ook nog eens tenenkrommend omdat de leider makkelijk had kunnen claimen en los daarvan de slagen 12 en 13 op z’n elfendertigst wist af te spelen – had kennelijk geen besef van de tijd. Het is overigens een veel voorkomende oorzaak van (lichte) vertraging: het bijspelen van de 52e kaart. Die moet toch echt aangeklikt worden, anders is het spel niet afgelopen.

 

Analyse achteraf van de gespeelde spellen kan enorm helpen je spelpeil te verhogen, maar dat is natuurlijk wel iets waar je gewoon lol in moet hebben. Stepbridge-portaal kan je hier flink bij helpen. Vorige week wezen wij al op het bestaan van de Double-Dummy-Solver (DDS), waarmee je het optimaal te bereiken contract tegen het beste tegenspel kunt ontdekken. Wij gingen - net als vorige week – op zoek naar de slemmogelijkheden en -resultaten.

 

Zes keer werd slemgeboden, waarvan vier keer succesvol. Op spel 5 werd 6SA bereikt, waar het 6 klaver had moeten zijn. Spel 11 was een onverliesbare 7 ruiten , maar slechts eenmaal werd (ook heel keurig) 6 bereikt, en op spel 22 werd 4x slem geboden: eenmaal 6SA -3, tweemaal 6 ruiten C en eenmaal 6 klaver C. DDS geeft nog drie mogelijk slemspellen: spel 6, spel 7 en spel 21, maar die werden door niemand bereikt.

 

De liefhebbers van puzzels moeten vooral spel 7 eens naspelen; DDS zegt 6 harten of 6SA zowel in de Noord als de Zuidhand. Allemaal uitsluitend double-dummy, dus met de vier handjes open, te maken, omdat in OW een aas sec zit, die er uit moet worden gedoken. Dat eenmaal gerealiseerd ontvouwt zich bij zorgvuldig afspel een beauty van een dwangpositie in drie kleuren tegen beide tegenstanders; kom je echt niet elke week tegen. Kom je er niet uit ? Volgende week geven we de route op Stepbridge-portaal die je op dit spel naar de winst leidt.

 

Als de gelegenheid zich voordoet, komen we donderdag nog eens buurten bij de systeemkaarten; we zijn speciaal benieuwd naar de uitleg van de 2-openingen (multi, muiderberg) en het azenvragen. Niemand hoeft overigens bang te zijn publiekelijk aan de schandpaal te worden genageld, wanneer er onvolkomenheden worden aangetroffen, maar we melden deze wel met suggesties ter verbetering.

Repeated for convenience:

 

Alle berichten aan bestuur of WL kunnen naar bridgekring1935@gmail.com.

Gebruik voor last minute contact - op de speelavond zelf - bij voorkeur een 06 nummer van de WL: 06-53933212 (Jan) of 06-22248868 (Tijn)

 

Veel bridgeplezier donderdag

Jan, Tijn

bottom of page