top of page

Bericht wedstrijdleiding Bridgekring 1935 no 5 8 oktober 2020 

Vorige week speelden we met 26 paren een vlotte wedstrijd - 4 keer werd ongeveer een minuut gewonnen en vier keer moest met ongeveer een minuut worden verlengd – zodat we keurig op tijd de eindstreep haalden. Geen stilzit dus. Het lijkt erop dat met ongeveer 26 paren een stabiel niveau is bereikt, en in coronatijd is dat zeker iets om tevreden over te zijn. Natuurlijk hunkeren we af en toe naar het fysieke bridge en we missen een aantal goede bridgevrienden, dus laten we hopen dat het einde van de ellende (= het beschikbaar komen van een afdoend vaccin) aanstaande is. Dat moment vóór de komende jaarwisseling wensen behoort tot de categorie wishful thinking.

 

Vorige week werd de WL aan een tafel gevraagd te oordelen over een biedverloop. Na een opening van 2 ruiten werd het eindcontract van 4 harten bereikt. Op zich een prima contract, aan elf tafels werd het bereikt, aan twee tafels stokte het wat lager, maar wel in harten. 2 ruiten stond op de systeemkaart aangemerkt als multi, meestal een zwakke twee hoog, maar toen deze op tafel kwam te liggen voldeed de kaart aan geen enkele omschrijving van de conventie: een 3433-verdeling met 14 punten. Het was dus heel begrijpelijk dat de tegenstanders de WL vroegen of het zo maar is toegestaan in tegenspraak met de eigen systeemkaart te bieden. Misschien is het antwoord verrassend, maar het antwoord is ja. Wel met een tikje gechargeerde restrictie: once in a lifetime.

 

Kijk in beginsel mag je bieden wat je wil; niemand kan je verplichten je aan welke conventie dan ook te houden. Maar je hebt het mis, wanneer je denkt je te kunnen uitleven in allerlei strapatzen, want na een paar keer, misschien al na de eerste keer, wordt de partner op dit soort acties verdacht. En dat kan slechts op één manier worden gekwalificeerd: oneigenlijke informatie, en dus niet toegestaan. De WL sprak de 2 ruitenopenaar dan ook waarschuwend en enigszins bestraffend toe, zonder verder – het totale spel overziend – hier consequenties aan te verbinden. Je kunt erover twisten, of de openaar een reprimande had verdiend. Aannemende dat men zich niet bezig hield met vals spel (geen enkele indicatie in die richting) moet men toch iets geks hebben gedaan, of zich hebben vergist. In dat laatste geval had men zonder dralen de WL moeten verzoeken het bod ongedaan te maken.

Ons sterke advies in dit soort kwesties: klik op ongedaan maken, de WL verwijdert dan het laatste bod zonder vragen te stellen. Je voorkomt dat je in geval van vergissing de verdenking van een psyche of iets dergelijks op je laadt.

 

Repeated for convenience:

Alle berichten aan bestuur of WL kunnen naar bridgekring1935@gmail.com. Gebruik voor last minute contact - op de speelavond zelf - bij voorkeur een 06 nummer van de WL: 06-53933212 (Jan) of 06-22248868 (Tijn)

 

Veel bridgeplezier donderdag

 

Jan, Tijn

bottom of page