top of page

Bericht wedstrijdleiding Bridgekring 1935 no 6 15 oktober 2020

 

Dachten we met 27 paren een stilzit tafel te moeten accepteren, bleek tijdens de eerste ronde vorige week dat – mirabile dictu – een mirakeltje als een duveltje uit een doosje ons een 28e paar had bezorgd. Wel dat mirakeltje was niet zo verwonderlijk, als je het trucje maar kent, en wie anders dan Huib heeft deze in veelvoud voorradig. Het bleek mogelijk– zonder dat de WL zich dat realiseerde – om je in het begin van de wedstrijd tijdens de eerste ronde verlaat in te schrijven. Bij de “normale” step-toernooien was die mogelijkheid wel bekend. Huib wist het dus ook, zag het getal 27, pakte de telefoon, en schoot direct in de roos. Dank Huib, op deze manier mag je nog vaker voor mirakeltje spelen. En dan vijfde worden achter uitsluitend gestaalde toppers is natuurlijk ook een compliment waard.

 

Butler

Een van de conclusies van de ledenraadpleging was, dat er een behoorlijke belangstelling werd getoond voor een butlercompetitie. De WL heeft na overleg besloten de vier donderdagavonden van november te reserveren voor een butlercompetitie. Met name in de “lagere” regionen van de club is er wat weerstand geweest tegen het butleren, maar wellicht is het beter te spreken over een gebrek aan begrip. Op onze website staat een leesbaar artikel over de verschillen tussen paren-, butler- en viertallenbridge. Het lezen daarvan helpt. In deze kolommen zullen we de komende weken ook aandacht aan die verschillen besteden.

Hier een voorbeeldje:

Je speelt 3SA, maar je had in 4 harten moeten zitten, gewoon een dood contract met drie onafwendbare verliesslagen. Er zijn elf slagen gespeeld en je bent in je hand met nog twee kleine schoppentjes en op tafel schoppen Aas en vrouw. Je bent 3 slagen kwijt en je hebt er dus al acht binnen. Bij het afgooien heeft de tegenpartij rijkelijk met schoppens gestrooid, maar je bent natuurlijk vergeten hoeveel dat er precies zijn geweest. Hoe moet je dit tot een goed einde brengen? Wel in paren moet je eigenlijk wel 10 slagen maken: 3SA+1 (430) is beter dan de 420 van 4H (waar het hele veld inzit); 9 slagen is dan waarschijnlijk een slechte score. In paren ga je snijden, met zelfs een klein risico op down, maar dat zal niet veel uitmaken met contract. In butler of in viertallen ga je naar schoppen aas, niks te snijden dus, met een maximaal verlies van 1 imp. Toch snijden ? Als je het contract maakt, kom je er mee weg, maar down kost nu gauw zo’n imp of 12.

 

Systeemkaart

In de komende weken gaan we zoals aangekondigd aandacht besteden aan de systeemkaart. We doen dat in stapjes. Vandaag de eerste stap: de vorm van de kaart. Step maakt het ons niet te moeilijk. Links boven in het scherm klik je op “club”, en vervolgens op “identiteit”. De pagina die zich nu aan je toont, biedt de keuze tussen identiteit en systeemkaart. Bij identiteit kun je (vrijblijvend) wat persoonlijke gegevens invullen. Klik op “systeemkaart”. In het venstertje zie je de aanwezige kaarten, bijvoorbeeld “Biedermeier Rood”, “Standaard hoog voor beginners” en “leeg”. Die laatste kun je gebruiken om je eigen kaart in te vullen. Je kunt tot 10 verschillende kaarten maken, bijvoorbeeld afhankelijk van de partner met wie je speelt. Step helpt je met het invullen: er is een goede handleiding invullen systeemkaart. Ga daarvoor naar ”Help”, en “website”. Je komt nu op een nieuwe pagina (met een afwijkende lay-out). Onder groene balk aan de bovenkant vind je onder meer “spelen”, en dat aangeklikt zie je “handleiding invullen systeemkaart”. Weer klikken en dan mag je het nog een keer doen. Dan ben je er eigenlijk. Lees die handleiding en maak je eigen systeemkaart aan. Bel je partner op en vraag hem/haar hetzelfde te doen. Kopieer elkaars kaart en geef iedere kaart een naam. Neem dus de lege kaart als basis. Wanneer iedereen dat doet, heeft dat een immens voordeel: iedereen weet dan in één oogopslag (en dus in no-time) waar het antwoord op de voorliggende vraag te vinden is.

Dus: eerste opdracht: conformeer je systeemkaart aan het format van Step. Volgende week beginnen we met de inhoud van de kaart.

 

Repeated for convenience:

Alle berichten aan bestuur of WL kunnen naar bridgekring1935@gmail.com. Gebruik voor last minute contact - op de speelavond zelf - bij voorkeur een 06 nummer van de WL: 06-53933212 (Jan) of 06-22248868 (Tijn)

Veel bridgeplezier donderdag

 

Jan, Tijn

bottom of page