top of page

Bericht wedstrijdleiding Bridgekring 1935 no 8                        29 oktober 2020

 

Het zal menigeen ontgaan zijn, maar de wedstrijd vorige week eindigde met een uitgesproken spectaculair spel. Dacht je met 15 punten samen weg te komen met 2 down niet gedoubleerd niet kwetsbaar, min honderd dus, blijken de 25 punten van de opponenten niet goed genoeg voor de manche, die – en dat siert ons gezelschap – wel door menigeen is geboden. Maar dat hoort tot de charmes van het parenbridge: je hoopt op een topscore, maar de grilligheid van de kaartverdeling doet de feestvreugde omslaan in deceptie, en een topnotering verdampen. Al met al was het een mooie bridge-avond met 25 paren – helaas stokte de communicatie om als vorige week truc-Huib te laten werken.

 

Alerteren

Er waren een paar klachten over het alerteren. Gelukkig gaat het in het overgrote deel van de gevallen prima, maar af en toe dommelt de luiaard in ons weg en blijft de tegenpartij verstoken van informatie waar zij rechtop heeft. Gelukkig maakt vrijwel niemand er een punt van wanneer een overduidelijke Jacobi wordt vergeten, maar een vermeende Stayman zou ook zo maar een Niemeyer kunnen zijn, en dat wekt irritatie.

 

Daarom bij twijfel alerteer! Vind je het vervelend telkens de uitleg in het alerteervakje te typen, probeer dan eens de tekst vanaf je eigen systeemkaart te kopiëren. Zeker wanneer je uitleg relatief veel tekens omvat, kan dat een oplossing zijn. Voorbeeld: de Bergenconventie (op z’n Amerikaans uitspreken: burken) is lang niet bij iedereen bekend. Alerteren met “Bergen” is dus niet voldoende; maar het hele verhaal: “3 kl: 9-12 pnt, hartensteun” kost je tijd en typkracht, zeker als het de derde keer is dat zoiets die avond voorkomt. De uitleg vanaf je systeemkaart opvegen kan dan een uitkomst zijn. ’t Is maar een weet.

 

Ander weetje: je kunt alerteren zonder uitleg; je typt dan niets in het uitlegvakje, maar klikt op OK+alert. Voor de tegenstanders wordt de bieding nu voorzien van een alert-sterretje, uiteraard zonder uitleg Misschien een oplossing wanneer je in tijdnood zit.

 

Systeemkaart

Het maken van voorbeelden voor de ideale systeemkaart heeft iets meer voeten in de aarde dan verwacht; dat blijven we deze week schuldig. We doen dus een beroep op uw geduld.

 

Butler

Volgende week beginnen we met een butlercompetitie. Tip: spreek met je partner het azenvragen nog eens goed door; immers een gemiste slem kan je hele avond naar beneden halen. Vooral misverstanden over 1430 dan wel 3014 komen tot in de hoogste regionen van onze club voor. 12 imps zijn zo verspeeld, in de kering (zoals het bridgejargon dat uitdrukt) kunnen het er ook 20 zijn. En waar in het parenbridge overslagen het verschil kunnen betekenen tussen top of treurnis, doen die er in het butlerspel niet of nauwelijks toe.

 

Repeated for convenience:

Alle berichten aan bestuur of WL kunnen naar bridgekring1935@gmail.com. Gebruik voor last minute contact - op de speelavond zelf - bij voorkeur een 06 nummer van de WL: 06-53933212 (Jan) of 06-22248868 (Tijn)

 

Veel bridgeplezier donderdag

Jan, Tijn

bottom of page