top of page

Bericht wedstrijdleiding Bridgekring 1935 no 9                  5 november 2020

 

Op het moment van schrijven was van enige beslissing in de VS nog geen sprake, maar de kans is groot dat velen van jullie de nacht van dinsdag op woensdag in verkiezingskoorts doorwaakt hebben. Op moment van lezen zit een aantal van jullie misschien met een kater, omdat de uitslag erg is tegengevallen, een ander deel zit misschien met een kater, omdat de winst van hun favoriet ze tot een feestelijk borreltje heeft verleid. Hoe dan ook onze club zal toch min of meer een afspiegeling zijn van de Nederlandse samenleving, en dan eindigt zo’n verkiezingsdag altijd in winnaars en verliezers. Hoe dan ook: repareer tijdig je slaaptekort, want de eerste butleravond komt eraan.

 

Butler-strategie

Een paar tipjes kunnen het butlerspel mogelijk succesvol beïnvloeden. Hoed je voor ongeleide projectielen en strapatzen: Op V 10 zesde in schoppen met totaal een punt of 9, moet je kwetsbaar niet 2 sch volgen na 1 klaver rechts van je. In een parenpotje kun je er leuk mee wegkomen, maar loop je ook een flinke kans op een nul. Niet echt erg, nog 26 kansen op beter. In butler loop je zomaar tegen een min 500 of erger aan en dat in een deelscorespelletje. De 10 of 15 imps die je verliest sjouw je de hele avond achter je aan.

 

Mis geen manches. Bied niet overmoedig, maar in geval van twijfel: ga ervoor. Wanneer je met een zevenkaart harten net te sterk bent voor een preëmpt en je hoort partner 2 klaveren bieden over jouw 1 harten, dan is met een paar klavertjes mee een manche in harten zeer verdedigbaar, ook al is de kans groot dat je samen geen 25 punten hebt.

 

Bied veilige slems. Een 100% slem mist natuurlijk niemand (?) maar een klein slem op een snit (50%) wordt doorgaans als verantwoord gezien. Bij een groot slem is dat een te groot risico, daar moet de maakkans in de orde van 70% liggen (bijvoorbeeld een 3-2 zitsel in troef met 8 kaarten samen).

 

Tenzij je niet-kwetsbaar bent tegen wel, wees zuinig met uitnemen. Bij gelijke of ongunstige kwetsbaarheid is de mogelijke winst vaak miniem en zijn de risico’s erg groot.

 

Tot slot: geniet van een swing: dat is wanneer je een manche (of slem) maakt terwijl er voor de tegenpartij ook iets leuks in zit. Kijk, daar mag je vrijdagochtend best een glaasje melk voor nodig hebben.

 

Alerteren en systeemkaart.

Het zal wel een continuing story worden, maar dat is op zich niet erg. We zullen proberen al onze beloften omtrent deze materie na te komen, maar in het bedachte tempo gaat het niet lukken.

 

We herhalen eerst de oproep van een paar brieven geleden om je kaart in het step-format te gieten. Dat is eigenlijk de belangrijkste stap naar een snel overzicht van je systeem voor je tegenstander. Daar kun je makkelijk - liefst samen met je partner - aan werken. We willen gewoon graag van de tante-betje-verhalen af.

 

In dit kader één gebeurtenisje van vorige week: De opening is 2 ruiten, gealerteerd met multi. Tegenpartij vraagt naar de betekenis van 2 ruiten, waarop als antwoord komt: multi, zie kaart. Helaas bevatte de betrokken kaart geen nadere mededelingen. Het gaat er hier niet om wie goed of fout zat, maar om de vraag of de term “multi” door iedereen gekend moet worden. Het antwoord daarop is ontkennend. Wanneer er multi op je kaart staat, moet dat nader uitgelegd worden. Iets dergelijks geldt ook voor termen als Muiderberg, Bergen, Niemeijer, Montreal, Walsh. Het is fijn wanneer zo’n term wordt gebruikt, omdat dat in één woord een berg informatie geeft. Maar wie de term niet (goed) kent, moet zonder nadere vraagstelling vlot achter de betekenis van de gealerteerde bieding kunnen komen.

 

Waar zeker op veel kaarten nadere uitleg moet komen, is de betekenis van de antwoorden bij het azenvragen: hier geldt bijvoorbeeld dat een kreet als “rkc” of “1430” onvoldoende informatie geeft. Geef per mogelijk antwoord aan wat de betekenis kan zijn.

 

Uitslagen en clubranking

De uitslagen van de clubwedstrijden zijn niet alleen via het stepbridge-portaal te vinden, maar ook op onze NBB-site. Er is veel werk verricht om de clubranking voor de afgelopen periode up-to-date te maken. Dat is voor de individuele rankings nu voltooid; de parenrankings moeten nog even wachten; daar kleven nog een paar technische hobbels aan, die we nog niet helemaal aankunnen. Maar we houden vol…Ook de rankings vind je dus op de NBB-site van Bridgekring 1935.

 

Repeated for convenience:

Alle berichten aan bestuur of WL kunnen naar bridgekring1935@gmail.com. Gebruik voor last minute contact - op de speelavond zelf - bij voorkeur een 06 nummer van de WL: 06-53933212 (Jan) of 06-22248868 (Tijn)

 

Veel bridgeplezier donderdag

Jan, Tijn

bottom of page